روش تشخیص قطعات الکترونیکی اصل
روش تشخیص قطعات الکترونیکی اصل از تقلبی و فیک برای همه افراد اهمیت دارد. شما هم شاید بارها از خود پرسیده باشید.چگونه قطعه تقلبی را از اصلی تشخیص دهیم؟ یا چگونه متوجه شویم که قطعه مشکل دار نباشد؟ این مسئله برای افرادی که در کار ساخت برد اکترونیکی هستند مهم است. برای افرادی که محصولات الکترونیکی را می فروشند اهمیت دارد.
امکان این وجود دارد که قطعات الکترونیکی جعلی در هر سیستم اجرایی وجود داشته باشد.این امکان از سیستم های نظامی و تجهیزات پزشکی نیز بدور نیست. برای تشخیص قطعت الکترونیکی اصل این نکته مهم است. توجه داشته باشید که قطعات فیک، کارکرد برد الکترونیکی را دچار اختلال میکند. باعث عملکرد نامطلوب مدار می شود.برای طراحی برد الکترونیکی باید دقت بسیاری انجام شود.اگر کارشناس تمام تلاش خود را برای طراحی انجام دهد.اما قطعات جعلی باشند.کل زحمات گروه به هدر می رود.
امروز متاسفانه به علت حجم زیادی از تولیدات چینی، تعداد قطعات جعلی افزایش یافته است.به همین دلیل باید دانش خود را در رابطه با تشخیص قطعات الکترونیکی اصل افزایش دهیم.متاسفانه خیلی از شرکت های تولید کننده قطعات حساس هیچ واحدی برای ارزیابی محصول خود ندارند. به همین دلیل شاید خیلی از کالاها کیفیت مورد نظر را ندارند.
قطعات تقلبی از کجا می آیند؟
همانطور که می دانید خیلی از کالاها خصوصا در ایران ساخت کشور چین است. ممکن است برای شما سوال پش بیاید که مگرخرید غیررسمی انجام میشود؟ خیر شاید به ظاهر هیچ خریدی غیرمتعارفی انجام نشود.اما متاسفانه شاید بطور هفتگی ، میزان زیادی قطعات الکترونیکی تقلبی وارد بازار میشوند.حتی شرکت های معتبر نیز ممکن است، دچار مشکل شوند.این امر موضوع تشخیص قطعات الکترونیکی اصل را برای همه افراد امریی ضروری میکند.
روش تشخیص قطعات الکترونیکی اصل چیست؟
در مقاله قبلی به بررسی تست قطعات الکترونیکی پراختیم. مولتی متریک وسیله عالی برای این تست می باشد. اگ شما اطلاعات کافی از سلامت قطعه داشته باشید. کمی جلوتر از فردی هستید که هیچ گونه پیش زمینه ای در این مطلب ندارد.اگر شما تصمیم دارید به ساخت برد الکترونیکی بپردازید. پس باید ابتدا این مقاله و مقاله قبلی را به دقت مطالعه کنید. این مسئله یک امر مهم در کل دنیا می باشد.حتی استانداری برای آن تدوین شده استانداردی مانند SAE وجود دارد.در زیر با گزینه های اصلی آن آشنا می شویم.
۱- دقت کنید تا خرید خود را از تامین کننده معتبر انجام دهید.زیرا در این مکان امکان فروش قطعه جعلی کمتر است.
۲- باید به مطالعه تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی از روی ظاهر بپردازید.
۳- باید با توجه به عملکرد قطعات، به تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی بپردازید.
۴- توسط X-ray به تشخیص قطعات الکترونیکی اصلی بپردازید.
در قسمت دوم مقاله که درمقاله بعدی ارائه میشود، مفصلا به این ۴ بخش می پردازیم.
طراحی برد الکترونیکی هوشمندبا گروه حرفه ای ویتا
مراحل ابتدایی تشخیص قطعات الکترونیکی اصل:
در این بخش قبل از بررسی ۴ موضوع بالا به مطالب ساده تر اشاره میکنیم:
برای شروع کار ما به یک میکروسکوپ نیاز داریم.این دستگاه باید دقت بزرگنمایی X30 داشته باشد. مجهز به دوربین باشد. تا در هر لحظه بتوانیم عکس بگیریم.در مرحله بعد به یک حلال مناسب نیاز داریم. این حلال برای تشخیص remark قطعات نیاز است.استون در دسترس ترین و معمولترین حلال است که برای این کار استفاده میشود.
ابتدا بهتر است بسته بندی قطعات را بررسی کنیم.
یکسری علائم برای تشخیص تقلبی بودن قطعه از بسته بندی:
۱- برچسب های تولید کننده دارای غلط املایی هستند.
۲- احتمال دارد قطعات تقلبی دارای تاریخ غیرواقعی باشند. یعنی تاریخی که اصلا وجود ندارد.
۳- احتمال دارد تاریخ برچسب بسته بندی و تاریخ قطعه یکسان نباشند.
۴- تاریخ تولید ممکن است هنوز فرا نرسیده باشد.
۵- اصولا قطعات حساس به رطوبت دارای پک حساس به رطوبت هستند. اما متقلبان به این موارد توجهی نمی کنند.
فرورفتگی های قطعه را بررسی کنید:
معمولا در شرکت های تولید کننده،برای قسمت پلاستیکی IC یک فرورفتگی در نظر گرفته میشود. گاها برای اینکه نشان های دیگری را تعیین کنند، از فرورفتگی استفاده میکنند. بطور کل حفره های قالب باید تمیز باشد. حتی اگر این حفره ها مربوط به خود قالب باشد. اگر شما این حفره ها را بررسی کنید. به راحتی اصل یا تقلبی بودن قطعه را متوجه خواهید شد.به دلیل اینکه سازندگان تقلبی قطعه به نکات ریزی مانند تمیز کردن حفره ها توجه نمیکنند.این راه یکی از روش های ساده تشخیص قطعات الکترونیکی اصل می باشد.
در شکل بالا تفاوت دو IC را از لحاظ شفایت و دقت د طراحی حفره مشاهده میکنید. این دو قطعه از لحاظ ساختار قالبی نیز متفاوت هستند. Atmega328 اصلی در سمت چپ و جعلی در سمت راست مشاهده کنید.روکش قطعه فیک بازسازی شده قطعه اصلی می باشد.اگر دقت کنید تصویر سمت راست پر شده است.
این فرایند blacktopping می باشد که جهت پر کردن سطوح قدیمی و تعویض مارک جدید بکار می رود. افرادی که قطعات و قالب های تقلبی تولید می کنند. به این قضیه واقف هستند که شاید همیشه میکروسکوپ در دسترس نباشد.شاید به راحتی نتوان تشخیص داد که سوراخ های تقلبی پرشده اند.
به نام کشور تولید کننده قطعات الکترونیکی توجه داشته باشید :
اصولا روی همه تولیدات از هر نوعی، نام کشور سازنده درج می شود.این اسم در هر بخشی از قطعه یا محصول احتمال دارد قرار بگیرید.اگر شرایط درج کامل باشد. کلمه اورجینال نیز روی قطعه قید میشود.
به شکل بالا دقت کنید در تصویر سمت راست توسط فرایند blacktopping نام کشور سازنده محو شده است. اما عکس سمت چپ که یک قطعه اصلی می باشد. مارک نام کشور کاملا واضح است.
به بافت قطعات دقت کنید:
باید به بافت قطعات الکترونیکی نیز جهت تشخیص قطعات الکترونیکی اصل دقت کرد.معمولا بافت سطوح قطعات اصل تمیز و شفاف است.این بافت ترکیبی از شیشه و پلاستیک می باشد.حفره های آن ظاهری منظم دارد.
به عکس بالا دقت کنید.نوشته روی بافت قرارگرفته است. اما با دقت ناکافی سعی در بزرگنمایی آن داشته اند.نوشته ها با ماده مات کن پر شده اند. بطور کلی وقتی قطعات اصلی آماده میشوند، شفاف هستند.هیچ گونه عملیاتی برای برجسته سازی روی آن انجام نمی شود.قطعات تقلبی زمانی که سعی میکنند مارک را پاک کرده و دوباره برجسته کنند. مجبور به استفاده ازblack topping می باشند.این تفاوت با چشم قابل رویت نیست.
شکل بالا یک مثال مشابه است. اما در اینجا می بینید که آنها سعی کرده اند. مهر تمبر موجود را دوباره مهر بزنند. به احتمال زیاد آنها این کار را برای سرپوش گذاشتن بر کشورهای مختلف مبدا انجام داده اند.
به بالای قطعه دقت کنید. یک انحنا وجود دارید. این انحنا یا شیب در قطعات اصلی وجود ندارد. یا انحنای بسیار کمی دارند.این شیب هم فقط با میکروسکوپ قابل مشاهده می باشد.
این مطلب ادامه دارد….
نظری وجود ندارد