برد الکترونیکی چه اجزایی دارد؟
اجزا و قطعات برد الکترونیکی:
یک برد الکترونیکی اجزا و قطعات مختلفی دارد. قطعات برد الکترونیکی شامل دو گروه می شوند.این دو گروه قطعات فعال یا active و قطعات پسیو یا منفعل هستند. قطعاتی که جریان برق را کنترل میکنند قطعات فعال هستند. ترانزیستور ، لوله های خلاء و یکسو کننده های تحت کنترل سیلیکون قطعات برد الکترونیکی هستند.
قطعاتی که جریان برق را از طریق سیگنال های الکترونیکی نمی توانند کنترل کنند را قطعات پسیو می نامند. خازن ها، مقاومت ها، القاگر ها و دیودها جز قطعات پسیو هستند.
در زیر با قطعات برد الکترونیکی آشنا می شویم :
مقاومت الکتریکی:
از مهم ترین قطعات برد الکترونیکی، مقاومت الکتریکی می باشد. خود این قطعه در دو نوع ثبات و متغیر ساخته میشود. مقاومت الکتریکی برای کاهش افت ولتاژ و جریان بکار می رود. در مقاله بعدی مفصل در مورد مقاومت الکتریکی صحبت خواهیم کرد.
خازن الکتریکی:
در ساخت برد الکترونیکی ، جهت ذخیره بار الکتریکی ، خازن بکار میرود. معمولا برای تعیین مقدار خازن از اصطلاحات نانو،میکرو و پیکو استفاده میکنند. فاراد واحد اندازه گیری بار خازن است. از انواع خازن می توان به خازن های قطبی، غیر قطبی، متغیر و قابل تنظیم اشاره کرد.
دیودها:
از دیگر اجزا و قطعات برد الکترونیکی ، دیودها هستند.آنها وطیفه دارند تا جریان را یکطرفه کنند. از طرفی جهت تنظیم ولتاژ و تبدیل سیگنال AC به سیگنال DC کاربرد دارد.از نمونه های این قطعه میتوان به دیود نوری، دیود زنر و دیود حساس به نور اشاره کرد.
سوئیچ:
کار قطع و وصل و تغییرجریان در برد الکترونیکی بر عهده سوئیچ ها میباشد. در برد الکترونیکی ، سوئیچ مکانکی بکار می رود. نمونه سوئیچ ها : Push Switch، Push To Break Switch و Single Pole Single Through Switch
ترانزیستور:
برای تقویت سیگنال و یا قطع و وصل کردن آن ترانزیستور بکار می رود. این قطعه از مواد نیمه رسانا مانند سیلیسیم و ژرمانیم تولید میشود. ترانزیستور NPN، ترانزیستور PNP و فوتو ترانزیستور از انواع این قطعه هستند.
در تصویر زیر قطعات برد الکترونیکی را مشاهده میکنید.
اجزای برد الکترونیکی :
پـــد :
محل اتصال هر قطعه به برد را پد می نامند. قطعات در برد الکترونیکی می توانند یک یا چند پایه داشته باشند. قطعات یا smd هستند یا dip و طبق این، پدها یا دارای سوراخ یا بی سوراخ هستند.
تـِرک یا مسیر مسی :
قبل از پیشرفت تکنولوژی، قطعات با سیم به یکدگیر متصل میشدند.اما امروزه این امر به کمک مسیرهای مسی یا Track ها صورت می گیرد. ضخامت هرتـِرک به میزان جریان عبوری آن بستگی دارد . ضخامت تـِرک های معمولا ۳۵um ،۱۸um یا ۷۰um است.
لایــهها :
اصولا بر اساس مقدار پیچیدگی برد الکترونیکی، میتواند تک لایه، دو لایه و یا چند لایه باشد. یعنی هر چه تعداد لایه های برد الکترونیکی بیشتر شود. مدار ما پیچیده تر است. معمولا با افزایش تعداد لایه های برد الکترونیکی، هزینه آن نیز افزایش پیدا میکند. در مقاله قبلی میتواند. اطلاعات بیشتری از لایه ها کسب کنید.
مارکاژ یـا راهنما:
راهنما یخشی از برد است. راهنمای برد روی آن چاپ میشود . این بخش شامل اشکال و توضیحاتی برای معرفی برد مورد نظر است. راهنمای مدار الکترونیکی معمولا مواردی مانند نام یک قطعه ، شماره قطعه، پلاریته قطعه است. اطلاعات مربوط به تولیدکننده مانند نام و لوگوی شرکت در راهنما درج می شوند.
لایـه محافظ :
برای عایق کردن سطح برد و جلوگیری از اکسید شدن لایه مسی برد از لایه محافظ استفاده میشود. معمولا رنگ این لایه، سبز است. ولی می توان به درخواست مشتری، آن را آبی، قرمز یا مشکی و.. نیز ساخت.
لایـه زیر و رو:
دو لایه که حتما در هر برد الکترونیکی وجود دارند، لایه های زیر و رو می باشند. این دو سطح محل چیدمان قطعات هستند و با توجه به تک لایه یا چند لایه بودن آن، قطعات در یک سمت یا هر دو سمت برد چیده می شوند. در سطحی که محل اتصال قطعه به برد است چاپ محافظ وجود دارد.
برای ساخت برد الکترونیکی از چه جنس هایی استفاده میشود؟
معمولا ساخت برد الکترونیکی با جنس های مختلفی انجام میشود. استفاده از جنس های گوناگون در ساخت برد الکترونیکی هزینه های متفاوتی در بر دارد. بهتر است اگر قصد طراحی برد الکترونیکی دارید، ابتدا با جنس ها و هزینه ها بیشتر آشنا شوید.اجزا و قطعات برد الکترونیکی را تقریبا شناختیم.
۱. فایبر یا FR4
از مقاوم ترین و مرسوم ترین نوع برای ساخت برد الکترونیکی فیبر می باشد.این نوع مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد. برای طراحی برد الکترونیکی مطمئن و کارآمد، این جنس یک گزینه عالی است. هزینه بالای این نوع در برابر مزایای زیادی که دارد، ناچیز است.
۲. نیم فایبر یا CEM
این فیبر در حال حاضر بسیار استفاده میشود. یک گزینه بسیار خوب برای بردهای یکرو می باشد. این فیبر یک ترکیب از کاغذ، اپوکسی و فنول می باشد.از جنس فایبر ارزانتر می باشد. نسبت به جنس استخوانی، قلع پذیری بیشتری دارد.
۳. استخوانی یا فنول:
فیبر استخوانی از کاغذ و فنول تولید میشود.فقط برای تولید برد الکترونیکی تک لایه کابرد دارد. برای تولید یک برد اکترونیکی ارزان گزینه مناسبی می باشد.
۴. آلومینیومی:
این جنس از نوع هسته فلزی می باشد. در محصولات روشنایی و انواع LED ، به دلیل توانایی انتقال حرارتی بالا از آن استفاده میشود. با در نظر گرفتن میزان انتقال حرارت کار می توانید. از ضخامتهای ۱ یا ۱.۶ استفاده کنید.
۵. منعطف :
این جنس از برد انعطاف بالایی دارد. در مکان هایی که برد نیاز به پیچ خوردن یا انعطاف زیاد دارد. این نوع استفاده میشود. دمای ساخت آن بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتی گراد است. این برد در برابر حرارت و گرما مقاومت بالایی دارد.
اجزا و قطعات برد الکترونیکی
نظری وجود ندارد